Lees hier regelmatig een nieuwe blog!

blog

 


Blogs



Vijf misvattingen over fitness

Om gezond te blijven moet je goed voor je lijf zorgen. Fitness is daar een hele goede manier voor. Helaas zijn er veel vooroordelen en misvattingen over fitnessen in een sportschool of healthclub. Deze misvattingen kunnen mensen ontmoedigen naar de gym te gaan. Hier zijn vijf veelvoorkomende misvattingen over fitness en de waarheid erachter.

1. Hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt.

Een van de grootste misvattingen is dat hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt. Zweten is echter simpelweg het natuurlijke mechanisme van je lichaam om af te koelen en zegt niet per se iets over de intensiteit of effectiviteit van je workout. De hoeveelheid zweet die je produceert, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur, vochtigheid en je genetische aanleg.

Zo zijn sommige mensen al doordrenkt na 5 minuten op de loopband, en verliezen andere mensen zelfs nog geen druppel na een intensieve Zumba workout. Focus in plaats daarvan op de intensiteit, kwaliteit en duur van je training.

2. Vrouwen worden te breed van krachttraining

Veel vrouwen vermijden krachttraining uit angst om een "bulky" lichaam te krijgen, zoals bodybuilders. De waarheid is dat vrouwen van nature minder testosteron hebben dan mannen, wat betekent dat het voor hen veel moeilijker is om grote spieren te krijgen.

Krachttraining helpt vrouwen juist om strakke, slanke spieren te ontwikkelen en kan ook bijdragen aan een verhoogde stofwisseling, verbeterde botdichtheid en algehele fitheid. Het is een effectieve manier om een sterk en gezond lichaam te bouwen.

Wil je juist graag die brede schouders trainen? Dan is er veel werk aan de winkel! Onze personal trainers geven je graag het juiste advies over voeding, intensiteit van trainen en de nodige rust.

3. Je moet elke dag trainen om resultaat te zien

We gaan meteen even door op die rust! Het idee dat je elke dag moet trainen om resultaten te zien, kan leiden tot overtraining en blessures. Rust is net zo belangrijk als de training zelf, omdat het je spieren de tijd geeft om te herstellen en te groeien. Idealiter zou je een balans moeten vinden tussen verschillende soorten training en voldoende rustdagen moeten inbouwen om overbelasting te voorkomen. Luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft.

Wil je toch elke dag trainen? Ga dan voor een schema waar je afwisselt tussen de onderdelen die je traint. Onze trainers maken graag een schema dat bij jou past!

4. Cardio is de beste manier om af te vallen

Hoewel cardio zeker helpt bij gewichtsverlies, is het niet de enige of beste manier. Een combinatie van cardio en krachttraining is vele malen effectiever. Krachttraining helpt niet alleen bij het opbouwen van spiermassa, maar verhoogt ook je ruststofwisseling, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Als afwisseling en aanvulling kun je natuurlijk regelmatig je cardio trainen. Door het trainen op cardioapparaten versterk je je hart en longen, en verbeter je je conditie. Daarnaast helpt het om een gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen.

5. Losse gewichten zijn alleen voor gevorderden

Er bestaat een misvatting dat losse gewichten niet geschikt zijn voor beginners, omdat er een te grote kans bestaat op blessures. Uiteraard komt er bij het gebruik van losse gewichten iets meer techniek kijken dan bij apparaten. En daar zijn wij dan weer voor! Onze trainers helpen je graag bij het verantwoord gebruiken van losse gewichten. Vrije gewichten bevorderen de stabilisatie en coördinatie van meerdere spiergroepen.

Vind je het trainen met dumbells of andere gewichten toch spannend? Dan zijn onze vaste apparaten ook een hele goede optie. Bedenk wel dat je ook hier goed op je houding en techniek moet letten. Dus ben je een beginnende sporter, laat je dan altijd begeleiden, wat voor training je ook gaat doen!

Conclusie: fitness is voor iedereen

En, zaten er misvattingen bij die jij misschien ook in gedachten had? Dat is helemaal niet gek, zeker als de wereld van de fitness nieuw voor je is. Vergeet niet dat iedereen uniek is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Is jouw buurvrouw geen fan van pilates? Misschien vind jij het wel helemaal te gek! Traint je buurman nooit met losse gewichten? Wellicht past het juist wel perfect bij jouw training.

Onze ervaren trainers denken graag met je mee. Want ieder persoon is uniek! Twijfel daarom niet en laat je goed adviseren. Zo boek je de beste resultaten en trek je met plezier je sportshirt aan. Veel plezier!

Login

Wachtwoord kwijt?
Lidmaatschapstest
Vul in, en krijg vrijblijvend een passend voorstel

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
Accountgegevens



Boek uw Kennismaking