Lees hier regelmatig een nieuwe blog!

blog

 


Blogs



Slaap jezelf fit

Waarom een goede nachtrust essentieel is voor de beste sportresultaten.

Slaap jezelf fit? Wat is dat nu voor gekke uitspraak? Nou, eigenlijk zeggen we niets geks. Vraag het een olympisch sporter, en ze zullen het er vrijwel allemaal over eens zijn. Slaap is namelijk niet alleen essentieel om je hersenen tot rust te laten komen, maar ook om je sportresultaten te verbeteren. Ja, die extra uren in je warme bedje kunnen het verschil maken tussen een middelmatige en een geweldige workout. Laten we duiken in de wereld van slaap en hoe je je slaapgewoonten kunt verbeteren voor optimale sportprestaties.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap is het moment waarop je lichaam zich weer oplaadt en hersteld van de dag. Tijdens diepe slaapfasen maakt je lichaam groeihormonen aan die helpen bij spierherstel en spiergroei. Daarnaast worden je energiereserves weer aangevuld, zodat je de volgende dag weer vol gas kunt gaan in de sportschool.

Niet genoeg slaap gehad? Dan mis je een groot deel van dit herstelproces. En geloof me, je spieren gaan dat merken! Naast fysiek herstel is slaap ook cruciaal voor je mentale scherpte. Een slechte nachtrust kan leiden tot een verminderd reactievermogen en slechtere beslissingen tijdens je training. Dat betekent dat je je techniek misschien niet goed uitvoert of zelfs blessures riskeert.

Hoeveel slaap genoeg is, verschilt wel per persoon. Persoonlijk merk ik dat ik het beste presteer op zo’n 9 uur slaap per nacht. Klinkt veel, maar dat is helemaal niet gek! Een volwassen persoon heeft zo’n 7 á 9 uur slaap per dag nodig. De één neigt meer naar de 7 en de ander naar 9. En dat is helemaal prima.

Wat zegt de wetenschap?

Laten we eens kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek zegt over slaap en sportprestaties. Het wetenschappelijk tijdschrift Sports Medicine publiceerde in 2022 een artikel over een overzichtsstudie over slaaptekort bij sporters. Bij de Universiteit van Griffith in Australië werd onderzoek gedaan naar de invloed van acuut slaaptekort op verschillende sportprestaties. Dit ging over minder dan 6 uur slaap in 24 uur. Ze ontdekten dat het effect van slaaptekort verschilt per type inspanning. Zo kon 1 slechte nacht al van invloed zijn op het uithoudingsvermogen. Inspanning werd zo minder lang volgehouden.

Ook momenten waarbij sporters veel moeten nadenken en concentreren, zoals schieten, serveren bij tennis en een penalty nemen, gaan achteruit door acuut slaaptekort. Dit geldt voor zowel slaaptekort door vroeg wakker te worden als slaaptekort door laat te gaan slapen.

Ondanks dat de ideale hoeveelheid slaap per persoon verschilt, werd duidelijk dat 6 uur slaap echt te weinig is om de meeste sportprestaties op peil te houden. Slaaptekort verminderd de nauwkeurigheid, snelheid en uithoudingsvermogen van sporters.

Drie tips voor een betere nachtrust

Nu we weten hoe belangrijk slaap is, is het wel zo fijn als we ook even een paar tips delen over het optimaliseren van je slaapuurtjes! Hier zijn drie tips die je kunnen helpen om als een roos te slapen:

Creëer een bedtijdroutine

Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Je lichaam houdt van routine. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een warm bad, wat lezen, of een ontspannende podcast luisteren. Vermijd schermen (zoals je telefoon) in de laatste uren voor het slapen gaan, want het blauwe licht kan je slaap verstoren.

Zorg voor een comfortabele slaapomgeving

Dit lijkt misschien een open deur, maar een goede matras, comfortabel beddengoed, en een donkere, stille kamer maken echt een wereld van verschil. Probeer ook de temperatuur van je slaapkamer koel te houden, idealiter rond de 18°C.

Let op je voeding

 Wat je eet en drinkt, kan een grote invloed hebben op je slaap. Vermijd cafeïne en zware maaltijden laat op de avond. Kies in plaats daarvan voor een lichte snack zoals een handjevol noten, die stoffen bevatten die je helpen ontspannen.

Slaap is geen luxe, maar een essentieel onderdeel van je training en herstel. Of je nu traint voor een marathon, je deadlift PR wilt verhogen, of gewoon fit wilt blijven, een goede nachtrust kan je helpen je doelen sneller te bereiken. Vergeet niet dat slaap je geheime wapen is om het meeste uit je workouts te halen. Dus, ga op tijd naar bed, trek je dekbed goed over je heen en geniet van je welverdiende rust.

 

Login

Wachtwoord kwijt?
Lidmaatschapstest
Vul in, en krijg vrijblijvend een passend voorstel

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
Accountgegevens



Boek uw Kennismaking