Kun je sporten met een blessure?
4 tips om fit te blijven tijdens je herstel
Je enkel verstuiken, arm breken of door je rug gaan. Sommigen hebben het nog nooit meegemaakt, anderen lijken altijd pech te hebben en hebben de ene na de andere blessure. Of je nu een echte pechvogel bent of jezelf voor het eerst bezeert, tijd voor dit soort dingen hebben we nooit. Vooral niet als je net lekker in je workout flow zit, mooie resultaten hebt behaald of juist wilde beginnen met je fitness avontuur. Toch hoeft jouw blessure niet altijd te betekenen dat je hele proces stil komt te liggen. Met deze 5 tips blijf jij toch fit tijdens je herstel.
1. Vraag je arts om advies
Informeer altijd bij jouw arts of sporten verstandig is met jouw specifieke blessure. Laat duidelijk blijken dat sporten voor jou belangrijk is, zowel fysiek als mentaal. Meestal mag je veel meer dan je van tevoren misschien dacht. Soms is het echter beter om een tijd niet te sporten totdat je volledig hersteld bent, bijvoorbeeld bij een hersenschudding. Bespreek dit dus goed voordat je weer aan de slag gaat.
2. Maak een afspraak met een trainer
Als je groen licht hebt om weer de sportschool in te duiken, loop dan niet te hard van stapel maar bouw het rustig op. Door een afspraak te maken met een trainer kun je gaan kijken naar een goed trainingsschema. Misschien hoeft er alleen wat aangepast te worden aan je huidige schema maar het kan ook zo zijn dat we voor een compleet nieuwe aanpak gaan. Samen komen we vast tot een mooi plan. Maak hier alvast je afspraak. (insert contactformulier?)
“An injury is not only a process of recovery, it's a process of discovery”
- Conor Mcgregor
3. Denk in mogelijkheden i.p.v. problemen
Enkel gebroken? Dan is het trainen van je benen op de leg press wellicht niet zo’n goed idee. Gelukkig hebben wij naast de leg press nog veel meer apparaten en tools. Vaak zijn er voor het trainen van bepaalde spieren veel meer opties te verzinnen. Misschien werkt de leg extension wél goed voor jou, is het fijn om met elastieken te werken of een oefening liggend te doen om je enkel te ontzien. Uiteraard helpen wij jou daar graag bij.
Soms is het echter écht niet mogelijk om een bepaalde spiergroep te trainen door bijvoorbeeld een been in het gips (het kan dan lastig zijn om je been te buigen bijvoorbeeld) Ook dan zijn er nog genoeg opties, je hebt nog veel meer spieren in je lichaam! Misschien is het nu de tijd om te focussen op die gespierde armen waar je altijd al van droomde. Dat één lichaamsdeel geblesseerd is, hoeft niet te betekenen dat je de rest ook niet meer kunt trainen.
4. Denk aan je voeding en neem voldoende rust
Het “fit blijven” beperkt zich niet alleen tot de sportschool. Ook daarbuiten is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen als je geblesseerd bent. Vaak hebben we de neiging meer te snoepen als we ons minder goed voelen of gefrustreerd zijn vanwege een tegenslag. Suiker heeft echter een negatief effect op jouw herstel omdat het ontstekingsbevorderend werkt. Andere mensen verliezen juist hun eetlust, eten minder en komen daardoor vitaminen tekort. Probeer dus gevarieerd te eten en slik eventueel vitamines en supplementen bij. Ook is een goede nachtrust belangrijk, omdat het lichaam zich in de slaap het beste herstelt. En, sporten zorgt weer voor een betere kwaliteit van slapen.
Kortom, een blessure hoeft geen reden te zijn om niet meer te sporten. In beweging blijven is vaak juist bevorderlijk voor je herstel. Belangrijk is daarbij wel dat je goed luistert naar je eigen lijf en het advies van deskundigen. Het negeren van pijn en doorgaan met oefeningen die niet goed voelen werkt alleen maar averechts.
Heb jij een blessure en wil je fit blijven tijdens je herstel? Neem dan contact met ons op!
Wij maken graag samen met jou een plan voor de komende tijd en helpen jou op een verantwoorde manier te sporten.
Geschreven door: Romy Wennekes op 1-8-2022 voor Healthclub Sportiv