Kan ik sporten met kanker?
Over oncologische fitness en hoe de juiste begeleiding kan helpen bij jouw behandeling
Het krijgen van een kankerdiagnose en de daaropvolgende behandelingen is een mentaal en fysiek zwaar proces. De zorgen over de toekomst, de behandeling en het beoogde herstel zijn er bij iedereen en elk individu gaat er op zijn eigen manier mee om. Daarnaast reageert elk lichaam anders en waar de één een relatief rustige behandeling ervaart en zich best goed voelt, heeft de ander last van alle bijwerkingen die er mogelijk zijn. De één spreekt ook makkelijk over zijn/haar situatie, de ander houdt het graag privé en wil liever niet dat anderen het weten.
Iets wat we wel merken is dat de meeste mensen, ongeacht hun mentale en fysieke status, vaak het idee hebben dat sporten iets is wat zéker on hold gezet moet worden. Soms staat hun hoofd er gewoon niet naar maar vaak horen wij ook dat mensen denken dat het niet meer mag of kan, ondanks dat zij zelf wel graag zouden willen blijven sporten. Het tegendeel is waar.
Sporten bevordert het herstel
Verschillende onderzoeksprojecten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) onderzoeken of regelmatig bewegen en sporten, klachten kunnen verminderen die vaak voortkomen uit de behandeling van kanker zoals:
En niet alleen de effecten ná de behandeling maar ook tijdens en vóór de behandeling worden onderzocht. Bekeken wordt of sporten je kan helpen om fitter het traject in te gaan en minder last te ervaren van de chemotherapie, bestraling of operatie. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt voor de preventie van de gevallen van kanker die te voorkomen zijn, het helpen verbeteren van de overlevingskansen en de kwaliteit van leven.
Uit deze doorlopende studies van het WKOF, maar ook van het UMC Utrecht en velen anderen blijkt nu al dat zowel op korte als op lange termijn, sporten een positief effect heeft op hoe het lichaam reageert en herstelt van verschillende soorten kanker.
Benieuwd naar deze onderzoeksprojecten? Lees er alles over op de website van WKOF https://www.wkof.nl/nl/onderzoek/onderzoek-dat-wij-financieren
Plan van aanpak
Gaan we dan nu op volle kracht aan de gewichten hangen? Nee, de aanpak van het sporten met kanker verschilt voor iedereen maar focust zich vooral op een rustige aanpak onder begeleiding van een getrainde oncologisch fitness trainer. Samen met je trainer wordt er gekeken naar jouw specifieke situatie, de fase waar je in zit, de klachten die je ervaart en waar jij je goed bij voelt. Logischerwijs is dit geen standaard trainingsschema dat op de automatische piloot afgewerkt wordt maar een op maat gemaakte training die past bij jouw behoeftes. Flexibiliteit van de trainer is hierin erg belangrijk, daar jij je per dag anders kan voelen en je daardoor andere behoeftes hebt.
Oncologisch Fitnesstrainer Agnes: “Ik begin altijd met een uitgebreid gesprek. Vaak zijn mensen erg terughoudend, omdat ze nog vers in het proces zitten en het hele idee van sporten eng vinden. Maar soms zie ik ook het tegenovergestelde en is iemand juist enorm strijdlustig en wil diegene meteen alles tegelijk. Belangrijk is om goed te luisteren naar hoe iemand zich voelt op dat moment van de dag en vertrouwen te geven, of er juist voor te zorgen dat iemand niet te hard van stapel loopt. Het lichaam heeft gewoon veel te verwerken en daar moeten we op de juiste manier mee omgaan.”
Wat betekent dit voor jou en hoe kunnen wij je helpen?
Ten eerste is het belangrijk dat jij de eerste stap maakt. Jammer genoeg wordt sporten met kanker nog te weinig belicht door artsen en behandelaars, omdat zij zich vaak richten op de behandeling zelf. Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat je fit de behandeling in gaat, fit blijft tijdens je behandeling en naderhand ervoor zorgt dat je het sporten voortzet. Vervolgens gaan we samen kijken naar jouw situatie en behoeftes en stellen we een plan op voor de komende tijd. Belangrijk is dat jij de regie in handen hebt, jouw trainer is er om jou te begeleiden, ondersteunen en het beste uit jezelf te halen voor die dag.
Anoniem (89): “In het begin durfde ik niet zo goed te sporten. Mijn behandelaars hadden het er ook nooit over. Maar ik merkte toch dat de bestraling veel had gedaan met de bewegelijkheid van mijn borst en arm, alles voelde verkleefd en zat vast. Toen ben ik Personal Training gaan volgen bij Sportiv. Langzaamaan hebben we het trainen opgebouwd, en mijn lijf voelt beter dan ooit. Ik kan de was weer ophangen! Het klinkt misschien gek, maar voor mij is dat van enorme waarde”
Ben jij of ken jij iemand die hier meer over wil weten of misschien een specifieke vraag heeft over Oncologische Fitness? Je bent altijd van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek met onze trainer Agnes. Want, een goede klik is erg belangrijk en zorgt voor het beste resultaat. Samen gaan wij de uitdaging aan!
Meer weten over sporten met kanker? De volgende websites en artikelen vertellen er meer over:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-verstandig-om-te-sporten-bij-chemotherapie/
https://www.umcutrecht.nl/nieuws/lichaamsbeweging-bevordert-herstel-bij-kanker
Geschreven door: Romy Wennekes op 30-7-2022 voor Healthclub Sportiv
Bronvermelding:
Diverse onderzoeksprojecten via Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Geraadpleegd op 5 juli 2022, van www.wkof.nl
Sporten en bewegen tijdens kanker (januari 2020) Kanker.nl
Geraadpleegd op 4 juli 2022, van www.kanker.nl
Is het verstandig om te sporten bij de behandeling? Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Geraadpleegd op 4 juli 2022, van www.voedingenkankerinfo.nl
Lichaamsbeweging bevordert herstel bij kanker (november 2021) UMC Utrecht
Geraadpleegd op 4 juli 2022, van www.umcutrecht.nl