Lees hier regelmatig een nieuwe blog!

blog

 


Blogs



• Is het goed om te sporten met Reuma?

Is het goed om te sporten met reuma?

Interview met Beweegdeskundige Reuma Pieter van Heemskerk

 

Voor veel mensen met reuma is het onderwerp “sporten” er nog altijd een die samenhangt met veel onzekerheid en veel bijkomende vragen. “Kan mijn lichaam dit wel aan? Wordt mijn reuma hierdoor niet alleen maar erger?” Gelukkig zijn er specialisten die jou op dit gebied kunnen bijstaan en jou graag helpen zo goed mogelijk met jouw vorm van reuma om te leren gaan.

In deze blogpost spreken wij met Pieter van Heemskerk, fitnesscoach en Beweegdeskundige Reuma bij Healthclub Sportiv. Wij vroegen hem het hemd van het lijf over sporten met deze soms lastige aandoening, zijn visie op de rol van zorgverzekeraars en zijn persoonlijke doelen op het gebied van de begeleiding van mensen met reuma.

 

Pieter, je bent natuurlijk fitnesscoach bij Sportiv, maar wat veel mensen niet weten is dat je ook beweegdeskundige reuma bent. Wat houdt dat precies in?

Klopt, sinds februari 2022 mag ik mijzelf Beweegdeskundige op het gebied van Reuma noemen binnen Sportiv. Dit houdt in dat ik met succes de opleiding Beweegdeskundige Reuma heb afgerond bij NL Actief en daarmee mensen met verschillende soorten reuma mag begeleiden. Hierbij volgen we via een afgesproken protocol een persoonlijk programma om patiënten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het sporten. Dit protocol is gemaakt door experts op het gebied van reuma, samen met Reuma Nederland.

 

Ik begrijp dat je daardoor ook met een interview in het Reuma Magazine stond?

Dat klopt inderdaad! Dat ze mij daarvoor vroegen vond ik erg leuk. Ik merk dat veel reumapatiënten, ondanks dat ze dus zelf Reuma hebben, niet weten wat ze nu wel en niet mogen doen, omdat het hen niet altijd verteld wordt. Het is dus goed dat er aandacht voor sporten is, zeker ook vanuit initatieven als Reuma Magazine.

 

Waarom heb je besloten je te gaan verdiepen in de begeleiding van mensen met deze aandoening?

Ik ben altijd bezig met mezelf te ontwikkelen en vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Nóg leuker is het als ik daarmee ook nog eens anderen kan helpen. Daarom werd ik ook meteen enthousiast toen deze opleiding op mijn pad kwam. Reuma is eigenlijk een verzamelnaam van wel 100 verschillende aandoeningen die te maken hebben met gewrichten, spieren, pezen en botten. Elke soort heeft zijn eigen symptomen en klachten en de aanpak van de begeleiding verschilt heel erg per persoon. Dat vind ik er ook zo interessant aan.

 

Ik wist niet dat er zo veel soorten reuma zijn. Wat vind jij zelf het meest interessant om mee te werken?

Dat is moeilijk te zeggen omdat elke vorm écht anders is. Bij Artrose wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder. Dit resulteert in pijn, stijfheid en instabiliteit. Bij Fybromyalgie (Reuma in spier- en bindweefsel) ervaren mensen vaak langdurige vermoeidheidsklachten en stemmingswisselingen, dan houd ik dáár meer rekening mee. Vaak verschilt het ook per dag hoe iemand zich voelt en hoe de reuma zich uit. Eigenlijk vind ik altijd: hoe complexer het geval, hoe leuker de uitdaging voor mij.

 

Veel mensen denken dat ze vanwege hun reuma en bijkomende klachten beter niet kunnen sporten. Jij ziet dat dus anders?

Ik zie dat zeker anders! Bewegen is goed voor iedereen maar juist extra belangrijk als je last hebt van een reumatische aandoening. Het werkt ontspannend, het is goed voor je algehele gezondheid en je hebt meer energie. Door in beweging te blijven werk je aan je conditie, houd je de gewrichten soepel en verbeter je je spierkracht en spieruithoudingsvermogen. Fietsen, wandelen, zwemmen, maar ook vooral spier- en botversterkende activiteiten helpen goed, zoals (lichte) krachttraining.

 

“Bewegen is goed voor iedereen maar juist extra belangrijk als je last hebt van reuma”

 

Dus fitness/krachttraining en reuma gaan eigenlijk heel goed samen?

Veel mensen denken van niet omdat ze bij het woord "fitness” of “krachttraining” meteen denken aan zware gewichten, maar niets is minder waar. Door (lichte) krachttraining verbeter je de stabiliteit van gewrichten. Daarnaast kan het zorgen voor een afname van ontstekingen en helpt het tegen vermoeidheid. Ook mentaal heeft het veel invloed. Dit geldt overigens niet alleen voor reumapatiënten maar voor vrijwel iedereen. Daarom snap ik niet dat sporten nog steeds niet vergoed wordt uit de basisverzekering.

 

Zijn zorgverzekeraars niet zo meedenkend?

Ik denk eerder dat het begint bij de politiek, zij moeten meer inzetten op preventie en sportscholen betrekken bij de eerstelijnsgezondheidszorg. Zorgverzekeraars richten zich nu vaak op al reeds bestaande behandelingen binnen de zorg, terwijl preventie juist in veel gevallen voorkomt dat mensen die zorg nodig hebben. Stimuleer mensen in het onderhouden van een gezonde leefstijl, zodat ze gezond blijven en minder kwalen krijgen. Dat geldt ook voor mensen met reuma. Als je vroeg in je diagnose begint met sporten, kan er een hoop ellende (en de bijkomende kosten voor de zorgverzekeraar) voorkomen worden.

 

Preventie is dus belangrijk. Wat is volgens jou de oplossing? Hoe zie jij de ideale begeleiding voor je?

Wij hebben op dit moment een reuma programma lopen. Dat hadden we al voordat NL Actief met het initiatief kwam om fitnesstrainers op te leiden tot Beweegdeskundigen. Dit programma houdt in dat we samen gaan kijken naar wat mogelijk is voor jou, in overleg met de fysiotherapeut. Elke dag kan anders zijn, want reuma is een onvoorspelbare ziekte, dus luisteren naar je lichaam is erg belangrijk. Het voornaamste doel is om mensen zo goed mogelijk te laten bewegen in het dagelijks leven. Het zou mooi zijn als huisartsen, via die eerstelijnsgezondheidszorg, meteen naar ons doorverwijzen. Dat is echt het doel.

 

Dat zou inderdaad mooi zijn. En voor mensen die toch nog twijfelen, wat adviseer je hen?

Ten eerste is het belangrijk dat jij je veilig voelt in je sportomgeving. Reuma kent verschillende vormen en bijhorende klachten en veel mensen stuiten daardoor op onbegrip. Of wellicht voel je je helemaal niet energiek genoeg om te sporten. Toch zou ik willen zeggen: kies voor jezelf en je eigen gezondheid, dat is het enige dat telt. Juist door te sporten krijg je meer energie, we doen het gewoon rustig aan en zien wat de dag brengt. Maar stilzitten, dat is geen optie. Ik help jou heel graag verder!

 

Klinkt als duidelijk advies, Pieter! Hopelijk kun je nog veel Reumapatiënten helpen in de toekomst en mensen fit krijgen en houden.

 

Benieuwd naar wat Pieter voor jou kan doen? Neem dan contact met ons op! Kom eens een keertje kletsen en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen. Het begint bij jou!

 

Login

Wachtwoord kwijt?
Lidmaatschapstest
Vul in, en krijg vrijblijvend een passend voorstel

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
Accountgegevens



Boek uw Kennismaking