Wat kan de GLI voor jou betekenen?
Een interview met deelnemer Aslam.
Het is een mooie woensdagavond. Ik heb afgesproken met Aslam (53), om over de Gecombineerde Leefstijl Interventie GLI te praten, een traject van twee jaar waarin de leefstijl aangepast wordt onder begeleiding van professionele coaches. Aslam is één van de deelnemers. We hebben niet al te veel tijd, want om zeven uur begint de boxing bag les en daar wil hij graag aan meedoen. Het is een vaste les geworden in zijn routine en dat willen we uiteraard niet verstoren. Hij komt vrolijk binnen en na ons even voorgesteld te hebben begint hij meteen te kletsen.
“De Boxing Bag is een heerlijke les, even lekker knallen” zegt Aslam. “Ik train nu 4 keer in de week, doe de boks lessen en natuurlijk de gezamenlijke workouts met de GLI groep. Ik ben echt super gemotiveerd, heb een andere mindset. Je moet echt de knop omzetten, anders verandert er niks”.
Die knop omzetten heeft hij zeker gedaan, en dat was ook hard nodig. Als constructie supervisor werkte hij jarenlang non-stop. Een drukke baan met veel stress, reizen en onregelmatige uren. Van gezond eten kwam ook niet veel terecht. Tijdens zijn 7 jaar in het buitenland kwam hij kilo’s aan. Dagen van 11 uur werken met twee warme maaltijden per dag. Terug in Nederland ging het niet veel beter en hij kwam nog meer aan. Tot hij twee jaar geleden een hartinfarct kreeg op zijn werk.
“Ik wist het meteen. Ik voelde dat het gebeurde en wist dat het niet goed was. In het ziekenhuis ben ik gedotterd en heb ik stands gekregen. Mijn dokter zei me dat ik zo snel mogelijk weer moest gaan werken, en dat ik op dieet moest. Thuis op de bank blijven hangen was geen goed idee. Mijn hartrevalidatie begon en ik ging ervoor. Helaas stopte dit na 3 maanden, en daarmee verviel ik ook weer in oude patronen. Slecht eten, weinig bewegen, veel overwerken. Ik was eigenlijk weer terug bij af.”
“Je moet echt de knop omzetten, anders verandert er niks”
Aslams dokter wees hem toen op de GLI. Een tweejarig leefstijlprogramma voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico, vergoed uit de basisverzekering. Geen vluchtig dieet of kort bootcamp programma, maar een traject dat zich focust op het aanpassen van de leefstijl op lange termijn. Aslam ging op zoek en vond twee sportscholen die de Beweegkuur aanboden, de GLI vorm die het beste bij hem past. Helaas waren de wachttijden enorm lang. Via de zorgverzekeraar kwam hij uiteindelijk bij Sportiv uit.
“Sportiv was bezig met een GLI testgroep en ik wilde zo snel mogelijk beginnen dus dit greep ik meteen met beide handen aan”. Maar, laat hij weten, dat ging niet meteen van een leien dakje. “Tijdens de testgroep werkte ik nog steeds bij dezelfde werkgever. Ik was niet serieus bezig, sportte te weinig en kwam in November zelfs helemaal niet meer. Tot ik bij mezelf dacht: Ik hou mezelf enorm voor de gek! Wat ben ik aan het doen?”
Het moest anders. Hij zegde zijn baan op en ging werken bij een bedrijf met een fijne werksfeer en normale werkuren. Hij zette de knop om en kwam sporten. Hij begon met de echte GLI, waar mensen bij elkaar komen die allemaal hetzelfde doel hebben. “Motivatie, uitdaging, ervaringen delen en samen sporten. Voorlichtingsavonden met presentaties en informatie. Fijne coaches die al je vragen beantwoorden en er voor je zijn als het minder gaat. We doen alles samen en dat voelt echt heel goed”
Uiteraard zijn er ook momenten waarop het wat minder goed gaat. Aslam lachend: “Junkfood is lekker en makkelijk dus soms is het moeilijk om niet terug te vallen in oude gewoontes. Het is heel fijn om iets te doen wat in je comfort zone ligt. En het is ook prima om een keer op zaterdag een patatje te eten, je moet jezelf af en toe iets gunnen. Maar dat is het: af en toe. Maak er een uitzondering van, geen gewoonte. Dat is dus die knop die je omzet.”
Dat is precies waar de GLI om gaat. Het aanmeten van een volledig nieuwe leefstijl voor de lange termijn. Nieuwe gezonde gewoontes creëren en sporten onderdeel maken van je dagelijkse bezigheden. Dat kan heel eng zijn in het begin. Maar, zegt ook Aslam, je bent niet alleen. De GLI groep bestaat nu uit zo’n 14 personen en wellicht gaat er binnenkort een tweede groep starten. Wees dus niet bang om eens bij je dokter te peilen of je in aanmerking komt.
“De GLI begeleid mij en creëert bewustwording” sluit Aslam af. “Ik besefte dat het tijd was voor een gezond en kwalitatief goed leven. Investeren in jezelf, het beste wat je kunt doen.”