Lees hier regelmatig een nieuwe blog!

blog

 


Blogs



De kracht van de juiste mindset

Als je denkt aan fitness, denk je meestal aan fysieke inspanning, kracht en cardio, afvallen en zweten. Maar hoe houd je dit nou vol? Wat zorgt ervoor dat we telkens de drempel van de sportschool over stappen? Het antwoord is: Mindset. Het is die innerlijke drive en overtuiging die ons in staat stelt om obstakels te overwinnen, onze doelen te bereiken en te blijven groeien, zelfs als de weg moeilijk wordt. Maar wat drijft onze mindset en hoe kunnen we onze motivatie op peil houden? Laten we eens kijken naar enkele oorzaken voor een gebrek aan motivatie en tips over hoe je dit om kunt buigen.

Oorzaken van een Gebrek aan Motivatie:

Gebrek aan duidelijke doelen: Een van de belangrijkste oorzaken van een gebrek aan motivatie is het ontbreken van duidelijke doelen. Wanneer we geen specifieke doelen hebben om naar toe te werken, kunnen we ons verloren of gedemotiveerd voelen. Veel mensen geven daarom aan dat ze fitness saai vinden. “Dan zit ik daar maar op die apparaten..” Als ik vraag wat hun fitnessdoelen zijn kijken ze me glazig aan. Eigenlijk doen ze maar wat, en dat werkt niet erg motiverend. Zorg dus voor een duidelijk, haalbaar doel en vooral: een goede plan van aanpak! Gelukkig weten onze fitnesstrainers daar alles over.

Negatief zelfbeeld en onderschatting van je kunnen: Een negatief zelfbeeld en beperkende overtuigingen kunnen onze motivatie de das om doen en ons zelfvertrouwen aantasten. Wanneer we onszelf constant vertellen dat we niet goed genoeg zijn of dat we het niet waard zijn om onze doelen te bereiken, wordt het moeilijk om de motivatie te vinden om door te zetten. Het komt regelmatig voor dat sporters aangeven zich ongemakkelijk te voelen in hun lijf, wat kan leiden tot frustratie en ontmoediging. Of dat die ene groepsles veel te moeilijk lijkt, want die mensen kunnen het allemaal al. Ik kan je vertellen: die mensen zijn ook ooit begonnen zonder ervaring. En oefening baart kunst!

Gebrek aan ondersteuning en inspiratie: Een andere veelvoorkomende oorzaak van een gebrek aan motivatie is het ontbreken van ondersteuning vanuit onze omgeving. Als je je leefstijl aan wilt passen, maar je gezin vindt het maar onzin, dan is doorzetten erg lastig. Daar sta je dan, vol goede moed met je dumbells als emotionele support. En geloof me, dumbells hebben weinig empathie, hoe hard je ze ook vasthoudt. Praat dus met je omgeving en laat hen inzien hoe belangrijk dit voor jou is. En dat begint bij jezelf!

Tips voor een sterke mindset en motivatie:

Visualisatie en affirmaties: Neem de tijd om je doelen te visualiseren en gebruik affirmaties om jezelf positief te beïnvloeden. Zie jezelf succesvolle workouts afronden, je doelen bereiken. Zie jezelf sterker en fitter worden. Een affirmatie is een zin of woord dat je tegen jezelf zegt, om er kracht en energie uit te halen. Herhaal deze zinnen in je hoofd, zoals "ik ben sterk, ik ben veerkrachtig, ik kan alles bereiken wat ik wil" om je mindset te versterken. Dit werkt overigens ook in het dagelijks leven!

Beloon jezelf voor behaalde doelen: Geef jezelf regelmatig kleine beloningen voor het behalen van mijlpalen en doelen. Dit kan variëren van een lekkere maaltijd na een zware workout tot een ontspannende massage na een succesvolle trainingsweek. Het belonen van jezelf versterkt niet alleen je motivatie, maar helpt ook om positieve associaties te creëren met je fitnessreis. Zo trakteer ik mezelf altijd op een lekkere fruitsmoothie na de Zumba les. Daar kan ik de hele week naar uitkijken (ze zijn dan ook echt héél lekker).

Omring jezelf met positieve invloeden: Zoek actief naar inspirerende mensen, bronnen en omgevingen die je mindset en motivatie versterken. Dit kunnen positieve rolmodellen zijn op instagram, motiverende boeken of podcasts, of een nieuwe groepsles met gezellige mensen. Laat negatieve invloeden los en omarm alles wat je energie geeft en je vooruit helpt. Begrijpen mensen niet waarom je zoveel tijd steekt in je doelen? Of word je uitgelachen als je dat biertje of die bitterbal overslaat? Laat het los. Jij doet het voor jezelf, niet voor anderen!

Het kweken van een sterke mindset en motivatie in fitness is een continu proces dat tijd en toewijding vergt, maar de beloningen zijn het absoluut waard. Met duidelijke doelen, een positieve mindset en de juiste ondersteuning kun je alles bereiken wat je maar wilt in je fitnessreis. Dus ga ervoor, wees consistent en vergeet niet om te genieten van de reis naar een sterker, fitter en gezonder leven.

Login

Wachtwoord kwijt?
Lidmaatschapstest
Vul in, en krijg vrijblijvend een passend voorstel

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
Accountgegevens



Boek uw Kennismaking