Lees hier regelmatig een nieuwe blog!

blog

 


Blogs



De essentie van water

Waarom is water drinken belangrijk tijdens het sporten?

Hydratatie. Een cruciale levensbehoefte die we in het dagelijks leven nogal eens vergeten. Veel mensen drinken namelijk veel te weinig. Tijdens het sporten is dit zelfs extra belangrijk. In deze blog vertellen we je alles over het belang van voldoende vochtinname. We bespreken waarom hydratatie zo belangrijk is tijdens het sporten, welke rol water speelt in je prestaties, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft.

Waarom is hydrateren zo belangrijk?

Laten we beginnen met het algemene belang van voldoende drinken. Water maakt ongeveer 60% van ons lichaam uit en speelt een belangrijke rol in bijna alle lichaamsfuncties. Dit geldt natuurlijk voor sportmomenten, maar ook voor het dagelijks leven. Uitdroging, zelfs in milde vormen, kan je fysieke en mentale prestaties negatief beïnvloeden. Zo kan het zijn dat je je minder goed kunt concentreren op je werk, je fysiek minder aan kunt en sneller moe bent.

Het kan daarnaast leiden tot duizeligheid, verminderde coördinatie en zelfs ernstige gezondheidsproblemen zoals hitte-uitputting of een hitteberoerte bij erg warm weer. Dingen die je zeker weten wilt voorkomen, ook bij weinig inspanning.

Water drinken en sporten

Zoals we al vertelden is water belangrijk voor vele standaard lichaamsfuncties. Je kunt je voorstellen dat dit tijdens het sporten nóg belangrijker is. Ten eerste helpt het bij de regulatie van je lichaamstemperatuur. Tijdens het sporten stijgt je lichaamstemperatuur, en door te zweten, helpt je lichaam zichzelf af te koelen. Zonder voldoende water kan dit koelmechanisme niet goed functioneren, wat kan leiden tot oververhitting.

Daarnaast helpt water bij het transporteren van voedingsstoffen naar je spieren en het verwijderen van afvalstoffen. Zonder voldoende hydratatie kunnen je spieren niet efficiënt werken, wat zorgt voor verminderde kracht en uithoudingsvermogen. Ook het concentratievermogen gaat achteruit, wat voor blessures en ongelukken kan zorgen.

Hoeveel moet je drinken?

De hoeveelheid water die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals de duur en intensiteit van je training, de omgevingstemperatuur, en je individuele vochtbehoeften. Zo zal je meer water nodig hebben tijdens een workout in het park bij 25 graden dan in de koele sportschool. Een goede algemene richtlijn is om ongeveer 500 ml water te drinken twee uur vóór het sporten, en vervolgens nog eens 250 ml ongeveer 30 minuten voor je begint.

Tijdens het sporten is het belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden water te blijven drinken, vooral bij intensieve of langdurige inspanningen. Probeer elke 15-20 minuten ongeveer 150-200 ml water te drinken. Na het sporten is het belangrijk om het verloren vocht goed aan te vullen. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je regelmatig wat drinkt en maken de precieze hoeveelheden niet heel veel verschil.

Tekenen van uitdroging

Het is belangrijk om de tekenen van uitdroging te herkennen, zodat je snel kunt handelen. Veelvoorkomende symptomen zijn dorst, een droge mond, donkere urine, vermoeidheid, hoofdpijn, en duizeligheid. Als je merkt dat je één of meer van deze symptomen hebt, is het belangrijk om meteen te stoppen met trainen en water te drinken.

Water of een sportdrank?

Hoewel water de beste keuze is voor hydratatie bij matige inspanningen, kunnen sportdranken nuttig zijn tijdens langdurige of zeer intensieve trainingen. Deze dranken bevatten vaak extra ingrediënten zoals natrium en kalium, die verloren gaan via zweet, evenals koolhydraten die je energie kunnen geven tijdens lange sessies. Sportdranken moeten echter met mate worden gebruikt, aangezien ze vaak veel suiker bevatten. Benieuwd welke dranken geschikt zijn? Vraag het onze trainers!

Sport gezond, drink voldoende

Hydratatie is een van de eenvoudigste, maar meest effectieve manieren om je sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Door ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na het sporten, help je je lichaam om op zijn best te presteren. Vergeet niet: water is je beste vriend tijdens het trainen. Drink voldoende en blijf gehydrateerd!

 

Login

Wachtwoord kwijt?
Lidmaatschapstest
Vul in, en krijg vrijblijvend een passend voorstel

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
IBAN
Naam rekeninghouder*
Abonnement
Accountgegevens



Boek uw Kennismaking